Продукти

Коледните лампички и тяхната история

Коледните лампички и тяхната история
29 декември 2020

На 22 декември гирляндът от коледни лампички отбелязва своята 138-а годишнина. Може би знаете името на създателя им – американският инженер Едуард Джонсън, сътрудник на знаменития Томас Едисон. Но каква е историята на тази светеща украса....

 

 

 

 

Традицията да се украсява коледното дърво не само с играчки, но и със светлини, е почти толкова стара, колкото и практиката то въобще да бъде украсявано. Преди появата на електрическите лампички коледните елхи се закичвали със свещи. Това било рискована украса, защото иглите лесно се запалват. Тъй като свещите не горели много дълго, се запалвали 10-15 минути преди полунощ на 24. срещу 25. декември, а след това се оставяли да догорят.

 

 

 

 

Когато Едисон успешно демонстрира първата крушка с въглеродна нажежаема жичка на 22 октомври 1879 година, той е смятал да доведе електрическото осветление до домове и бизнес помещения чрез масово производство на дълготрайни електрически крушки, а украсяващата функция на коледните лампички е оставил на заден план. Три години по-късно, на 22 декември 1882 г. Едуард Джонсън решил да украси по нетрадиционен начин своята коледна елха, като ѝ добави крушки с нажежаема жичка. За целта използвал около 80 сини, червени и небесносини лампи, които свързал във верига. Джонсън решил да обяви откритието си и поканил представители на средствата за масово осведомяване. За да направи демонстрацията по-представителна, той поставил под стойката на елхата бавнооборотен електродвигател, свързан с Едисонов генератор, който се намирал в подземието на къщата. Така елхата се въртяла 6 пъти в минута. Очакваната феерия обаче не се получила. Нито повечето хора, нито журналистите оценили светналото коледно дърво в нюйоркския дом на Джонсън. Те даже решили, че това е неудачен опит за реклама на Edison Electric Light Company. Игнорирайки новия вид елхово осветление, те се отправили към домовете си, за да запалят свещите на коледните си елхи. За по-дълго се задържал само един човек – репортер от детройтски вестник. И независимо от факта, че историята не помни името му, него можем да наречем кръстник на електрическите гирлянди. Благодарение на статията му много хора узнали за тях. "Едва ли има нужда да Ви казвам, че сияйното вечнозелено дърво е просто приятна гледка – едва ли някой може да си представи нещо по-красиво." – заявил Едуард Джонсън пред детройтския вестник Post and Tribune.

 

 

 

 

Съществува и друга версия на историята. Около месец по-късно за коледните лампички на Джонсън писало и популярното тогава научно-техническо списание Electrical World, но, разбира се, в публикацията нововъведението било представено като дело на Едисон. А за начална точка на тяхното разпространение може да се смята 1895 г., когато пред Белия дом във Вашингтон огромна празнична елха засияла с разноцветни електрически огньове. Тази практика достигнала и до Финландия, и през 1906 г. в навечерието на Коледа се появили елхи, украсени по същия начин. Изобретението на Джонсън дало възможност да се поставят орнаментирани улични елхи, което дотогава не било възможно, тъй като свещите загасвали при духането на вятъра.