Продукти

Как възникват LED панелите

Как възникват LED панелите
11 януари 2021

LED панелите са сравнително нова разработка на производителите на LED осветление, появила се на пазара, за да отговори на търсенето на осветителни тела за окачени тавани. Преди появата на LED панели те тази функция изпълняваха LED луничките, но светлината, която даваха не бе напълно хомогенна във всички части на помещението, а и не създаваха този светлинен комфорт, който се постига с LED панелите. Освен всичко друго LED панелите се монтират изключително лесно. Просто се поставят на мястото на стандартен елемент от окачения таван, свързват се със захранващата линия и готово.

LED панели 1
Плосък LED панел

Първоначално конструкцията на LED панелите, наричани също и светодиодни пана,  беше малко грубичка и обемиста. Съвсем скоро производителите на LED се ориентираха според изискванията на клиентите. Изведнъж на пазара се появиха много тънки и леки LED панели. Съвременните LED панели могат да се монтират и в съвсем плитки окачени тавани. Светодиодните панели могат да бъдат правоъгълни, квадратни и кръгли с много голямо разнообразие от размери.

LED панели 2
Кръгъл LED панел

 

Предимства на LED панелите

Меката приятна равномерно разпределена светлина, която излъчват бързо направиха LED панелите хит на пазара на LED осветление. Всичко това се съчетава с останалите предимства на LED осветлението. По-важните от които са: 100 пъти по-дълъг живот от този на обикновените крушки с нажежаема жичка, както и изключително голямата икономия на ток. При някои модели тя достига до над 90 %.

product_large_56976

Другите предимства характерни за цялата гама на осветлението със светодиодни източници на светлина са, че за разлика CFL лампите (познати у нас като енергоспестяващи лампи) не е необходимо време, за да достигнат максималния светлинен поток, не се влияят от честото включване и изключване, както всички останали лампи, не замърсяват околната среда, т.е. те са екологични, защото нямат в конструкцията си олово или живак, работят с ниско напрежение и поради това са безопасни, за разлика от луминисцентните тръби са устойчиви на удар и вибрации, не излъчват IR и UV лъчи, много нисък фактор на заслепяване благодарение на разсеяната дифузна светлина осигурена от разсейвателната плоскост на панела.

product_large_47119

В топлото време не нагряват допълнително помещението, както това правят обикновените крушки с нажежаема жичка, като по този начин намаляват консумацията на климатичните системи за охлаждане на помещенията. И накрая, нека отбележим, че при LED панелите нямаме трептене на светлината, което дори и невидимо за очите много бързо води до умора. Понижава способността за концентрация, предизвиква раздразнителност, чувство на умора и разсеяност. Това е особено съществено предимство в зимните месеци. В този период на годината естествената светлина не достига и се налага почти целодневно използването на осветление в офисите.

product_large_57624

Решения в осветлението на базата на LED панели

Освен в окачени тавани, светодиодните панели могат да бъдат поставени и свободно висящи. Това създава възможност за интересни дизайнерски решения за интериора. Понякога LED панелите се използват и във вертикални стени разделящи две съседни помещения. По този начин създават стилна ниска светлина в помещенията.

product_large_53802

 

Има на пазара и влагоустойчиви LED панели. Те се използват във влажни помещения, като бани, съблекални или спа центрове със закрити басейни. Предлагат се и мини LED панели, за по малки помещения, като коридори, асансьори, сервизни помещения и др.