Продукти

LED / ЛЕД ленти

LED / ЛЕД ленти
11 януари 2021

LED лентите, известни още като LED ленти или светодиодни ленти, навлизат толкова бързо и масово в нашето ежедневие, че вече едва ли има човек, който да не ги е виждал някъде. Най-често LED лентите се използват за интериорно дизайнерско осветление на жилища, заведения и барове, умело скрити в окачени тавани, зад первази и други елементи на вътрешното обзавеждане. Тъй като са много фини и гъвкави, могат да се вкарат в съвсем тесни улеи, канали и детайли. Най-добър ефект се получава, когато самата светодиодна лента е скрита, а се вижда само светлината, която излъчва, отразена от определен детайл на обзавеждането или фасадата.

 

led-strip

 

Приложение на LED ленти

Много хора използват LED лентите за ефектна украса на аквариуми, в кухненската мебел над мивки, зад корнизи и др. Тъй като обикновено са на 12 V постоянно напрежение, все по-масово се монтират в купето на автомобила, или за ефектно подчертаване на някои негови контури.

 

LED car

 

Употребяват се за подчертаване на контура на яхти, туристически корабчета или презокеански лайнери и фериботи.

 

LED ship

 

Водоустойчиви LED ленти и маркучи се използват понякога и в осветлението на улици, площади и обществени сгради, като особено ефектно се ползват за празнично осветление. В луксозните имоти се използват за вътрешно осветление на басейни или джакузита зад водонепроницаемо стъкло. Приложение имат дори в църквите и в храмовете на различни религии.

 

LED cathedral

 

Любителите на излетите, туристите и риболовците, практикуващи своето хоби далеч сред природата, ги използват като основен източник на светлина вечер. Свързват ги направо към акумулатора на колата или караваната. По-мащабните им приложения включват атрактивно осветяване на цели мостове, архитектурни орнаменти и контури на сгради. Често ги поставят под стрехите на къщи по цялото им протежение.

 

strip-home-rgb

 

 

Много ефективно се използват при указателни надписи и табели, знаци и т.н. Разбира се, намират широко приложение в рекламните светещи надписи и светещи фигури. Например на чаша кафе, пица, wi-fi, open non stop, bar, casino. Ценово достъпни и подходящи са за коледни и празнични украси вкъщи или на улицата, за осветяване на витрини и щандове в златарски магазини, фоайета на киносалони, сцени, дискотеки, театри, амфитеатри, изложбени зали и много други.

 

 

LED stage

LED aplication

LED ленти

 

 

Видове LED ленти

Употребата на LED ленти в момента се увеличава в геометрична прогресия, защото са икономични, имат поне 4-5 пъти по-ниска консумирана мощност от обикновените лампи с нажежаема жичка, издържат на вибрации и удари, някои модели са влагозащитени чрез силиконово покритие. Имат различни цветове, като основните са син, зелен, жълт, червен, топло бял и студено бял. Има също така ленти RGB (red, green, blue), които могат да сменят цветовете си. Различните видове светодиодни ленти са с различен брой диоди на линеен метър. Има разновидности с 60 светодиода на метър и 120 светодиода на метър, като тези със 120 диода светят по-ярко. Също така има два модела LED ленти: SMD3528 и SMD5050. Първите използват светодиоди тип SMD3528, които са малко по-слаби като светлинен поток от LED SMD5050. Светодиодите от втория тип са по-мощни, дават по-голям светлинен поток, но са и по-скъпи.

 

LED strip colored

 

Лентите се продават на линеен метър, като могат да се режат през три диода. За да създадете ефектно осветление чрез LED ленти в домашни условия е необходимо да се снабдите със захранване за LED осветление, при което на входа влиза 220 V променливо напрежение, а на изхода  получавате 12 V постоянно напрежение. Трябва да изберете захранването по мощност, съответстваща на светодиодната лента. За нарастващата им популярност съществено влияние оказва фактът, че светодиодните ленти вече са на много приемливи цени. Монтажът им е съвсем простичък , така че всичко вече зависи от вашата фантазия и креативност.