Продукти

Икономия на електричество в домашни условия 1 – част

Икономия на електричество в домашни условия 1 – част
11 януари 2021

Цената на електричеството непрекъснато се вдига и е добре да можем да оптимизираме потреблението си и да намалим разходите си за енергия. Как да го постигнем? Вижте полезните съвети в статия в три части, споделени от специалистите във Optonica.

Избор на домакински електроуреди

Оптимизирането на домакинските електроуреди отдавна е приоритет за водещите фирми в света. Консумацията на бойлери, печки, перални, миялни и климатици, като „най-гладните“ за електрическа енергия домакински уреди вече се изписва на големи табели в магазините за бяла техника и на практика е първото, което привлича вниманието на клиентите. Изброените по-горе уреди наистина са най-големите консуматори в едно домакинство, затова изборът им е от особена важност за оптимизиране на разходите за електричество. Огледайте се в дома си за стари и верни електроуреди на преклонна възраст. Може би е време за подмяна. Разликата в КПД-то на нов уред и 15-годишен еквивалент може да е огромна. Технологиите в електрониката и електротехниката напредват със сериозни темпове.

Осветлението

Обърнете внимание на осветителните тела във вашия дом. Повечето хора смятат, че ел. енергията за осветление е малка част от общото им потребление. На пръв поглед е така, но нека преброим колко лампи имате инсталирани вкъщи, като не забравяме нощните лампи, лампите на терасите, локалните осветителни тела, например над кухненската мивка или печка, ако имате такива. Нека приемем, че числото клони към 30.  Ако средната им мощност е около 50 W простата сметка показва, че ако светят непрекъснато за час ще изгорят 1500 W, а това си е сериозно число.

За по-голяма обективност ще приемем, че само част от тях светят по едно и също време, както и, че има периоди, например през нощта, когато почти няма запалено осветление, затова намаляваме изчислената по-горе цифра с 60%.  Ще получим 900W, които ако умножим само по 2 часа на денонощие имаме пак  1800W. Последната цифра умножаваме по 30 дни и получаваме внушителните 54 000W, които сериозно ни бъркат в джоба, а ще става и по-зле. Има обаче начин тази цифра да се намали 10 пъти.

Вече на пазара има LED лампи, които с 5 W консумирана мощност отдават светлинен поток съизмерим с този на крушките от 50 W. Фирма Optonica продава голямо разнообразие от тези супер икономични диодни лампи. На сайта Optonica ще намерите много от тях. Другото им основно предимство е, че така нареченият им ресурс, което представлява времето, през което могат да светят е 60 пъти по-голямо от лампите с нажежаема жичка. Има лампи с различна цветна температура, както студено бяла, така и топло бяла жълта и т.н., това може да ви даде допълнителни идеи за освежаване на дизайна в дома ви. Сега са разпространени и т.н. LED лунички, които чудесно се вграждат в окачени тавани и други съвременни решения за осветлението в домашни условия. Изборът е голям – вижте LED лампите тук.

Не са за пренебрегване и енергоспестяващите лампи, които също доста успешно ще намалят сметките ви за ток.

Икономия чрез фотоволтаични системи

Ако сте любител на кардиналните решения, можете срещу една изплащаща се с годините инвестиция, да плащате наистина съвсем малко за електроенергия, а дори и съвсем да се откачите, образно казано, от енергото. Предполагам, вече се досещате за начина това да стане, поне през по-голямата част от годината. Ние, българите живеем в красива и слънчева страна със 8-9 месеца слънчеви дни в годината. Дори и в най-студената зима слънцето често наднича зад облачната пелена. Повечето хора, които могат да си го позволят, вече черпят с пълни шепи от тази безплатна природна благодат.

Във фирма Optonica, не само ще намерите абсолютно всичко необходимо за една фотоволтаична инсталация, но ще ви бъде оказана и техническа помощ по отношение начина на свързване, видовете артикули, които са ви необходими, както и аксесоарите за тях. Контролери за соларни фотоволтаични системи, соларни панели с високо КПД, инвертори, гелови акумулатори, специални кабели с UV защита, както и комплекти инструменти за свързване на фотоволтаични панели ще намерите