Продукти

Икономия на електричество в домашни условия – 2 част

Икономия на електричество в домашни условия – 2 част
14 януари 2021

Както обещах, ето втора част на препоръките за спестяване на електроенергия вкъщи.

Икономия чрез енергоспестяващи мерки при ремонтните дейности

дограма

4. Сменете дограмата на вратите и прозорците със съвременна PVC или алуминиева дограма. Не е много евтино, но ви гарантира 30 % намаляване на сметките за електроенергия. При смяна на дограмата увеличете максимално размера на прозорците. Така и така ще къртите, по-добре си направете т.н. френски прозорци, които ще осигурят повече светлина в дома ви и дори в мрачен зимен ден няма да се налага да палите лампи. Изберете си стъклопакет с инертен газ в него, стъкла, които спират UV лъчите и голяма дебелина на профила с прекъснати термомостове. Остъклете си терасите с PVC дограма и поставете втора входна врата.

боя

5. Боядисайте стаите със съвременни светлоотразяващи бои от по-светлата част на спектъра. Поставете икономичните лампи в аплици, полилеи и плафони, които не спират светлинния поток, а го отразяват и го насочват, за да постигнете максимума от всеки лумен светлина. Поставете повече огледала в дома си. Те отразяват светлината и увеличават общата разсеяна светлина в стаите.

топлоизолация

6. Сложете външна топлоизолация, която обхваща абсолютно всички издатини на жилището ви и ако живеете в блок на някакъв междинен етаж, нека изолацията достига поне на 30 см. от другите, съседни на вашия, етажи. Отгоре поставете стреха на изолацията, за да не прониква стичащата се вода по стените вътре в изолацията, защото „мокър пуловер не топли“, както казват германците.

под и таван

7. Ако сте на първия или последен етаж обърнете сериозно внимание на топлоизолацията на пода и тавана, защото както знаем топлия въздух се издига нагоре и ако тавана ви не е добре изолиран, поне 20 % от топлината „бяга“ от там. Дори да сте на междинен етаж е добре да помислите да топлоизолирате тавана и пода. Не е разумно да разчитате съседа да ви топли…

таймер и терморегулатор

8. Поставете таймер  (реле за време) на бойлера си, като настроите терморегулатора му на по-ниска температура, например 55-60 градуса, а ключа (пакетния прекъсвач) на I степен с цел максимална икономия. Таймерът е добре да се настрои, да включи бойлера поне един час след официалния час за начало на нощната тарифа, защото често часовниковите релета на електромерите на енергоразпределителните предприятия не са много точни, както и да изключва един час преди края на нощната тарифа.

в кухнята (индукционни котлони, металокерамични котлони, многоетажни съдове за готвене на пара)

9. При готвене използвайте съдове с размер на дъното равен на този на диаметъра на нагревателната плоча, като желателно е да ползвате индукционни печки или такива с металокерамични плочи или поне печки с газови котлони. Има съвременни уреди, които могат да готвят няколко ястия едновременно чрез разполагането на съдовете на етажи. Така в най-долния съд например може да се постави месо, в междинния съд, който е снабден с отвори да се постави топла гарнитура от картофи, моркови, броколи и червено цвекло, а най-горе в съд с тънкостенно дъно – ориз. Освен това е добре да се изключи електрическият уред 10-15 минути преди края на процеса, като се разчита на остатъчната температура в съдовете за окончателно приключване на сготвянето на продуктите.