Продукти

4 начина, с които да внесем светлина в дома

4 начина, с които да внесем светлина в дома
3 декември 2020
Всички сме влизали в стая, от която нямаме желание да излезем. Атмосферата на такива места е завладяваща, излъчваща комфорт и топлина, и подканваща към релакс и почивка. Освен основната си функция, а именно светлина, осветлението придава на помещенията индивидуалност. Едва ли би ви се искало в уютната трапезария, осветлението да ярко като в стая за разпити. Главната цел в дизайна на осветлението е да придаде на помещението нужната светлина според предназначение и характера му. Ако имате само директни източници на светлина, това ще направи помещението тъмно и мрачно. И ако стаята е осветена без контрастно, тя ще изглежда плоска и неуютна. Осветлението е начин, да направим безинтересното – интересно, а светлинните пластове са части от всичко, което създава перфектната атмосфера. Няколко начина, с които да се „осветлите“ по въпроса.

 

Акцентираща светлина


Акцентиращите светлини са насочващи се светлини, чиято цел е да допринесе за визуалното осветление на една стая. Те са второстепенни и затова по правило, трябва да са от три до пет пъти по – ярки от атмосферната светлина. Аплици, стенни свещници, настолни или стационарни лампиони са чудесен пример за акцентиращи светлини. Примерно – подходящ полилей във всекидневната или трапезарията ще подсигури атмосферната светлина, но един, два аплика на стените ще придадат чудесен акцент. Друга употреба на акцентиращи светлини е при осветяването на мебели, витрини, осветяването, картини или колекции така, както сте виждали в галерии и музеи. Атмосферната светлина обикновено е приглушена, което извиква спокойствие и тишина, а акцентираща светлина подчертава изкуството, като ни съсредоточава в него. Можете да постигнете същия ефект и у дома, осветявайки растение, библиотека и др. Може да използвайте LED крушки и такива с различен волтаж, за по-драматично изживяване.
 
осветление трапезария
 


Работно осветление


Работното осветление е главното осветление в стаята и е от 6 до 10 пъти по-ярко от атмосферното.  То повишава светлината на местата, на които извършваме дейности. Такива светлини обикновено използваме над кухненските плотове, на бюра, библиотеки, тоалетки и дрешници, местата за четене и др. Спокойно могат да се използват нощни лампи, настолни лампиони, вградено LED осветления. При достатъчно и правилно организирани работни осветления, нуждата от таванно светлини, може да се окаже излишна, което допринася и за спестяване на енергия.
 
осветление кухня


Осветление за настроение


Също като цвета на боята, осветлението може изцяло да промени, чувствеността на една стая. И най-вероятно не бихте желали всяка стая в дома ви да извиква едно и също усещане. Искате да създадете уютна атмосфера. Добавете много приглушени светлини, аплици и стенни свещници, за да създадете топло сияние. Една камина, винаги придава чувство на релакс. За да си създадете енергично настроение, използвайте две-три ярки атмосферни светлини със съсредоточени светлинни лъчи в комбинация с ефектни тавани. Съоръжения с множество, насочващи се светлини, правят стаята по-светла, позволявайки ви да видите всеки детайл от нея. Искате романтика? Съчетайте таванни светлини с няколко лампиона излъчващи по-тъмна, приглушена светлина. Ако използвате аплици, поставете ги по-ниско на стените от обичайното, това ще направи тавана да изглежда по-нисък и стаята по уютна.
 
осветление всекиднвена


Дизайнерско осветление


Подобно на осветлението за настроение, употребата на дизайнерското осветление може да промени усещането за една стая. Но докато осветлението за настроение, променя усещането? Добър пример е набиращата популярност „ мъжка бърлога“( "man cave,"), стаята на мъжа в къщата, която обикновено е пълна с трофеи от ергенските времена, спортни съоръжения, а защо не билярдна маса, дартс, домашно кино или др. Добавете към тази стая дизайнерско осветление, като спортни лампи и ако стаята е снабдена с бар – неонови надписи и светлини. Очаквате бебе? Прибавете в детската стая цветни висящи лампиони в различни форми над масата за смяна на памперси и настолни лампи във форма на животни. Дизайнерското осветление не винаги трябва да е толкова специфично. Ако имате модерен дом с изчистени, гладки линии, търсете същия дизайн и в осветлените. Използвайте геометрични форми. Разбира се обратното важи за традиционно организирани домове. Спрете се на стандартни полилеи с бронзови детайли. 
 
осветление за дома